Som namnet antyder är tamfåret ett tamdjur. Den kommer troligen från vilda får från Mellanöstern och Centralasien. Idag finns tamfår nästan över hela världen. De odlas i fuktiga livsmiljöer, men också i halvtorra klimat. De finns på gröna ängar och i bergen. Det finns många fårraser, som främst skiljer sig åt i utseende. De finns i en mängd olika färger, allt från vitt till svart, men det finns också blandade får.
En av dessa sorter är sorten Heidschnucke. De är sumpfår som hittat till uppfödare över hela Tyskland. Avelskunskapen förs vidare från generation till generation i tyska fårstallar som specialiserar sig på avel av får av rasen Heidschnucken.
En annan typ av får är det nordholländska fåret som ursprungligen var en korsning mellan ett texelfår och en finsk bagge. Idag är alla nordholländska får renrasiga, färgglada och otroligt söta! Det finns 5 olika inhemska fårraser i Nederländerna. Fåruppfödningen spelar här en viktig roll.
Gotlandsloppet etablerades i sin tur först av vikingarna på den svenska ön Gotland. För mer än 100 år sedan började ett urval bland de gotländska raserna föda upp får med enhetlig struktur, enhetlig grå färg med glansig glans och lockig päls. Detta urval ledde så småningom till framväxten av det moderna gotlandsfåret.
Svenska får är en blandning av melerade och gotländska raser. Melerade är en fårras som kommer från en blandning av svenska och gotländska får.
Fåruppfödning praktiseras fortfarande i de flesta av de bebodda länderna, och själva fåret är ett nyckeldjur i jordbrukets historia och grundläggande för många civilisationer.